Starta på Vallarbetsprov (HWT)

För att göra ett Vallarbetsprov (HWT) krävs att man har ett ha gjort ett godkänt anlagstest och har en valltränad hund .
Att bara ha gjort ett godkänt vallanlagstest för att starta Vallarbetsprov (HWT) räcker inte,  både hunden och föraren måste  vara redo för uppgiften.

Ett absolut måste för att kunna säkerställa fårens säkerhet är att hunden är lydig  i fårhagen och att man har ett bra stopp på sin hund.

OBS!  Vallarbetsprov (HWT) är ett arbetsprov som skall visa att hunden är redo att arbeta på en fårgård. Att den på ett säkert sätt  klarar av de vanligaste momenten som kan förekomma på en gård. Att den jobbar självständigt med fåren men att den också är styrbar och lydig när så behövs. Hunden skall arbeta som en kroppsvallande hund.

Berger des pyrénées

Ta kontakt med påläst och erfaren instruktör när ni börjar känna er redo . De kan bedöma om du och din hund är redo för ett Vallarbetsprov eller ej. Kontakta gärna någon av de instruktörer du finner under rubriken träning för råd och hjälp.

Innan ekipaget startar ett Vallarbetsprov äger varje fårägare/domare rätten till att få se hunden arbeta på en mindre yta för att bedöma om den är säker för fåren.

Om hunden bedöms att inte vara redo för att  arbeta med fåren på en större yta, vilket ett Vallarbetsprov innebär, kan fårägaren/domaren stoppa ekipaget från att starta. Detta ur djurrättssynpunkt för fåren. Inbetald avgift återbetalas inte i detta fall.

Vill man starta på ett Vallarbetsprov när SvKV inte har egna prov är det möjligt att starta ute i Europa samt i vårt grannland Finland. I Sverige krävs ett godkänt anlagstest för att få starta på ett Vallarbetsprov. Denna regel kan ev. se annorlunda ut i övriga Europa.  Så kontrollera noga vad som gäller i respektive land.

Det finns ingen samlad information på någon särskild sida för vallprov runt om i Europa. Man får söka på egen hand och se vad det finns i olika länder.

Har du frågor om träning, test och prov kontaktar du
prov-tavling@kroppsvallarna.se